Warsztaty kuchni dawnej w pomorskim
Zaplanowano 4 spotkania w baszcie nr 32 przy skrzyżowaniu ulic Reja i Korczaka w Lęborku. Podczas każdych warsztatów zostanie zaprezentowane inne danie spożywane w średniowieczu. Dania po przygotowaniu będą kosztowane w replikach naczyń średniowiecznych pochodzących głównie z Lęborka, Chojnic i Pucka.
Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest zgłoszenie chęci udziału:
- pocztą elektroniczną: lbh@rycerze.net
- osobiście– w baszcie nr 32 w soboty w godzinach 10.00-12.00
Terminarz spotkań:
21 września 2013 r., sobota, godz. 16.00 – chleb na zakwasie
12 października, 2013 r., sobota, godz. 16.00 – tarta z warzywami
26 października 2013 r., sobota, godz. 16.00 – soczewica z warzywami
11 listopada 2013 r., poniedziałek, godz. 16.00 – gęsina na Świętego Marcina
Na zajęcia należy przynieść fartuch, nóż, deskę do krojenia oraz blachę do pieczenia ciasta, tzw. keksówkę.
Warsztaty współfinansowane są ze środków powiatu lęborskiego, a udział– bezpłatny.
Źródło: www.pomorskie.eu